FRISS
TRAFIK KÖR
TRAFIK
ELŐADÁSOK
KIÁLLÍTÁSOK
PROJEKTEK
PIKNIKEK
TÚRÁK
KOCKAHÁZ
FUGA
DÉK
TRAFIK-DÍJ
MŰHELY
SAJTÓ
PARTNEREK
KAPCSOLAT
IN ENGLISH

Kép

A KOCKAHÁZ projekt célja egy alkotóház létrehozása, ahol a Trafik Kör fiatal alkotói közösen tudnak dolgozni a tervezett projektjeik előkészítésében. Egy ház amely helyt ad rendezvényeiknek illetve gyűjtő pontja a szűkebb (kistérségi) és tágabb (nemzetközi) régióban alkotó fiatal művészeknek.

"Ha elképzelésünk valóra válik, akkor egy olyan kulturális és művészeti alkotó műhely jöhet létre, ami komoly hatással lehet a város közösségnek környezetkultúrájára és fontos szerepet töltene be a helyi vizuális nevelésben."                                                                                               - Ligetvári István 2012 -

Kép
2014. szeptember 18.
ELKÉSZÜLT A KOCKAHÁZ FELÚJÍTÁSA
/////////////////////////////////////////////////////////////
 
Provokatív megjelenés vagy üzenet?
 
A „kockaház” homlokzati felújításánál az volt a koncepciónk, hogy egy filozófiai gondolatból induljunk ki, amibe beleillik maga az épület hordozta tartalom. A hatvanas évek elején, típusterv alapján kezdték építeni ezeket a házakat. Az általában szabályos négyzet alaprajza miatt a „kockaház” név ragadt rá. Innét az asszociáció. CUBE = KOCKA szinte adta magát, hogy a mögöttes gondolat a „kubizmus” legyen.  Értelmezésünk szerint a forma és az alaprajz leképezhető a magyar népi házak kubista redukálásaként. Az irányzatot képviselő művészek számára a forma volt a legfontosabb. Mi két meghatározó kubista alkotó Paul Klee és Piet Mondrian gondolatiságát fogalmaztuk újra.
 
Kép
 
Paul Klee leírja, hogyan kezdte el egymáshoz viszonyítani a vonalakat, színeket, árnyalatokat. A keze között alakuló formák lassanként valódi vagy vélt képmássá alakultak képzeletében. Meg volt győződve arról, hogy maga a természet alkot a művész személyén keresztül. Ugyanaz a titokzatos erő, mely a történelem előtti állatokat és a mélytengeri fauna tündérvilágát alkotta, a mai napig is ott munkálkodik a művészetben. Ezt a látásmódot véljük életre kelni mikor a térből kiragadott részleteket vizsgáljuk és fedezzük fel bennük a kompozíciót.

Piet Mondrian a kubizmusból fejlesztette ki a neoplaszticizmust. Mivel a világ tarkaságában egységet keresett. A színhasználatot az alapszínekre redukálja. Alkotásait a fehér, a fekete  a vörös, a kék és a sárga kontrasztjára alapozta. Ezekben az elemekben akarta megtalálni mindenki számára a közös nyelvet. Művészeti eljárása nélkülöz minden egyéni kifejezést, olyan szépséget kutat, ami nem az egyéni tudatot fejezi ki.

 Ha környezetünkben körbenézünk, először akkor valóban az egyedi tudat alkotta zűrzavart a színek formák sokaságát látjuk, de ha megpróbálunk egy részletet kiragadni és önállóan vizsgálni akkor kis elvonatkoztatással egy belső képet formálhatunk magunkban, olyat amilyet egy  fényképező gép objektívén keresztül látunk .

A „kockaház” felújításánál az volt a célunk,hogy kiemeljük az épületet  az általa képviselt szokásos  „kép”-ből. A fekete tető,szürke homlokzat és a színes redőny által felmerülő kérdésre adandó válasszal szeretnénk megmutatni azt a látásmódot, amit az alaptézisünkben fejtettünk ki.  A megértéshez vezető út és a felismerés hitünk szerint hozzájárulhat vizuális kultúránk fejlődéséhez.

Kép
 
 
Kép
2012. július 1.
A TRAFIK FARM GYERMEKEI
////////////////////////////////////////////
 
Paradicsom, parika, kukorica, uborka, padlizsán... Trafik Fram, ahol a Piknik alapja születik. Mert az építő gondolatokhoz megfelelő alapozás szükséges.
 
Kép
 
 
Kép
2012. április 30.
KOCKAHÁZI TERÜLETRENDEZÉS
///////////////////////////////////////////////////

A hasznos életteret aktívan bitorló flóra szabályozása (gazmentesítés), a múlt haszontalan manifesztációinak fizikai síkon történő elmozgatása kijelölt helyre (szeméthordás), az új élet alapjainak megteremtése vertikális és horizontális síkon (szántás és füvesítés). Megkezdődött a Lakos dr. utcai ingatlan területrendezése. Ásó, kapa, talicska... bátrabbaknak traktor. Elhivatott fiatalok estek neki az elhanyagolt környezet felszámolásához és a 'TRAFIK FARM' alapjaihoz.

Kép

 
Kép
 
 Kép