FRISS
TRAFIK KÖR
TRAFIK
ELŐADÁSOK
KIÁLLÍTÁSOK
PROJEKTEK
PIKNIKEK
TÚRÁK
KOCKAHÁZ
FUGA
DÉK
TRAFIK-DÍJ
MŰHELY
SAJTÓ
PARTNEREK
KAPCSOLAT
IN ENGLISH

Kép

Kép2014. október 16.
A MŰVÉSZET DEMOKRÁCIÁJA
///////////////////////////////////////////////
 
Hídverés a civil ízlés és a művészi önkifejezés közé.
 
Mi a Trafik Kör tagjai küldetésünknek érezzük eljuttatni, megértetni az építészet, és a társművészetek üzenetét helyi közösségünk minél szélesebb köréhez.
 
Az idei évben úgy döntöttünk, a Trafikban eddig bemutatott alkotókat „összehozzuk” Dabas lakosságának civil képviselőivel.  Egy estén át közösen keresünk választ például az új gyóni  ravatalozó és a Bóbita óvoda épülése során felmerült  aktuális kérdésekre vagy arra, hogy miért is kellenek köztéri szobrok és emlékhelyek. Vagy, hogy Ki dönti el egy középület, vagy köztéri alkotás minőségének és képviselt formanyelvének kérdését? Az ott élő közösség, vagy azok megválasztott képviselői, vagy az alkotók? Ki milyen szerepet játszik, játszhat ezekben a nem egyszerű döntésekben? Helyi kérdés  ez vagy össztársadalmi? Mit is jelent az “ízlés dolga”?
 
Ezen a szellemi örömünnepen, az est folyamán átadásra kerül a Trafik Kör által alapított “ÉV ALKOTÓJA 2014” díj is.
 
Kép
 
Résztvevők:
Attalai Zita cipőszobrász, Balogh Eleonóra Ferenczy-díjas üvegművész, restaurátor, A. Varga Imre képzőművész, Balázs Mihály DLA Kossuth-díjas építész, Dr. Farkas Gábor DLA Ybl-díjas építész, Orci József költő, festőművész, Toth Gyula TOTHEM szobrász, festőművész és Ligetvári István építész, az est moderátora.
 
Helyszín: Halász Móricz-kúri, Dabas 
 
 
Kép2014. szeptember 18.
FORMA SZÍN KÉP
///////////////////////////
 
Előadás a vizuális kultúráról.
 
Azt kutatjuk,hogy a formák és színek redukálása mit indít el bennünk(„kockaház” színképzése) illetve fordítva,miként lehet felismerni az ösztönös alkotás báját és értékét.  Hogyan vághatjuk és emelhetjük ki a minket körülvevő térből a hétköznapok művészetét. Nem is gondoljuk hány apró „műalkotás” vesz körbe bennünket, amik születése nélkülözött bármiféle tudatosságot, szükségből eredt vagy a lehetőség szülte a kreatív megoldást. Ha van szemünk rá meglepő, felfedező élményekhez juthatunk.
 
Kép
 
AMATŐR KUBIZMUS / AVANTGARD GARÁZSVÁROS
Előadó: Ligetvári István építész
Helyszín: Kockaházi, Dabas
 
Kép2013. április 24.
HÉTKÖZNAPI PROVOKÁCIÓ
///////////////////////////////////////////

Párbeszéd A HELYRŐL, ahol a közösség él, és melynek minőségét az építészet is befolyásolja.

 
Kép
 
Főprovokátor: Orci József költő és festőművész
Moderátor: Ferkai András művészettörténész
Résztvevők: Szakmai részről: Balázs Mihály DLA, Ekler Dezső DLA, Golda János DLA
                  Civil részről: László Milán, Orci József, Rácz Nándor
Helyszín: FUGA (Budapesti Építészeti Központ)
 
Kép
2010. október 5.
PECHA KUCHA NIGHT VOL.19
//////////////////////////////////////////////

Trafik a Pecha Kucha Night-on, Budapest egyik legnagyobb kortárs rendezvénysorozatán.

A Pecha Kucha Night a 20x20-as szabályon alapszik, ami annyit jelent, hogy egy előadó 20 képet vetíthet egyenként 20 másodpercig, és egy alkalommal 12 előadó lép fel, akik a művészet különböző ágaiból érkeznek. Ezúton is szeretnénk megköszönni Bujdosó Attilának, hogy teret adott nekünk a rendezvényen!
 
Részlet az összefoglalóból:  "Az este alighanem legszenzációsabb előadója, Ligetvári István, aki a dabasi Trafik Kortárs Művészeti Pont megálmodója, kitalálója, szervezője, önkéntese. Az eredetileg 1979-ben, Ries Zoltán tervei alapján megépült kis trafiképület a 2000-es évekre funkcióját vesztette, alig sikerült megmenteni a lebontástól. Végül Ligetvári István, Balog Ádám és Póra Csaba tervei alapján, a helyiek összefogásával sikerült az épületet feújítani. Ligetvári István elmondása szerint már nem sokat kell várni arra, hogy a trafikba megálmodott képzőművészeti kiállítóhely is beindulhasson. A dabasi építész előadását a közönség fergeteges, szűnni nem akaró tapssal jutalmazta, amely legalább annyira szólt a Trafiknak, mint István remek előadási stílusának."
 
 
Előadó: Ligetvári István építész, egyesületi elnök
Helyszín: Merlin, Budapest
 
Kép